Vi mustar dina äpplen

helena-mustarI vårt lilla gårdsmusteri förädlar vi äpplen från vår odling. Under hösten mustar vi även åt andra. Musteriet är öppet veckorna 37-47.

Vi tar även emot Dina äpplen efter tidsbokning. E-post: info@strommared.se, tel. 070-7537988.

Förberedelser
Du behöver samla ihop minst 50 kg äpplen (motsvarar 5-6 fulla ICA-papperspåsar). De ska vara rena från smuts och jord så att det skulle gå att ta en tugga från dem direkt. Vi sköljer alla äpplen innan mustning, men det är ändå bra om de är fräscha när de sköljs.

Vilka äpplen kan man musta?
Äpplena ska vara mogna (bruna kärnor) eller nästan mogna. Övermogna äpplen (och sommaräpplen) är mjöliga och ger dålig must. De riskerar även att ställa till problem för vår press och pastöriseringsmaskin.

Det går också bra att musta äpplen med skorv (ser ut som rost) och med fula skal. Likaså går det bra att musta fallfrukt. Stötskador från när äpplet fallit till marken gör inget. Har äpplet däremot börjat ruttna och har stora bruna fläckar skall de sorteras bort. Det är inte heller tillåtet att musta fallfrukt plockade där det gått betande djur de senaste sex månaderna eller från trädgårdar där det förekommer mycket annan djurspillning t.ex. från hund, katt eller tamfågel.

Råmust eller pastöriserat
Råmust tappas upp direkt i egna dunkar eller så går det att köpa 1-litersflaskor. När musten sedan är klar får du ett SMS med uppgift om när du kan hämta den. Lämnar du in äpplen kan du också få musten pastöriserad och tappad på glasflaska, 70 cl. Den håller sig då i rumstemperatur i minst ett år.

Vad kostar det?
De flesta äppelsorter ger ett utbyte på ca 50-60% vilket innebär att på 1 kg äpple får du ut ca 5-6 dl must.
Pressning av endast råmust kostar 15 kr per liter. Pressning och pastörisering kostar 22 kr per flaska om 70 cl. I det priset ingår då vår egen flaska.

Petflaska på 1 liter kan köpas för 6 kr styck. Glasflaska 70 cl kostar 10 kr.

Om du är intresserad av att göra cider kan vi erbjuda jäshinkar på 15 liter och 30 liter för 75 kr respektive 130 kr.

Du kan betala kontant, med swish eller med kort.

Äppelresterna
Äppelresterna som blir kvar efter mustningen kan du få med dig hem till komposten eller trädgårdslandet. Ta i så fall med dig en plastsäck.