Fruktåret 2019

Året som gick blev ett rekordår i odlingen. Vi skördade nästan 5 ton äpplen och mustade mer än något år åt privatpersoner. Det blev några intensiva månader för att hinna ta hand om allt, vårt eget och andras.

Vi planerar nu för en ny säsong så att vi får lättare att hinna med att ta hand om all frukt. Vi behöver framförallt ett kylrum för att förlänga säsongen. Förhoppningsvis kan detta arbete påbörjas redan detta år.

För äppelintresserade kommer vi som vanligt att bjuda in till trivsamma aktiviteter och kurser. De som hyr träd erbjuds utöver skörden från trädet 20% rabatt vid köp att frukt och fruktdrycker m.m.

Alla aktiviteter och kurser samt tillgång till frukt i gårdsbutiken kommer att annonseras här på hemsidan och facebook.

Vinter i fruktodlingen

Lugn och stillhet råder i fruktodlingen. Än så länge har vi inte märkt av någon större sorkinvasion. Vinterbeskärningen har redan börjat och vi försöker passa på att beskära när det är vackert väder. Arbetet kommer att fortsätta hela februari och i år har vi en ny aktivitet för alla äppelvänner den 25 februari. Den som vill är välkommen att vara med och lära sig mer om beskärning. Hyr du träd kan du passa på att beskära ditt eget träd. Alla årets aktiviteter finns uppräknande under fliken aktiviteter. Vi har också en planerad beskärningskurs och ympkurs under vårvintern. Läs mer om detta under aktiviteter. Kom ihåg att betala in avgiften för ditt äppelbrev innan säsongen kommer igång.

NOBELKAFFE

Söndagen den 10 december kl. 14.00-17.00

Vi serverar kaffe med hembakat och något extra dagen till ära.

Vi firar också att vår vän Lars Bergman har gett ut sin andra bok ”Evangelium enligt Bergman”. Möt Lars mellan kl. 15.00-17.00.

Kl. 16.00 får vi även besök av prästen och Lutherkännaren Carl-Magnus Adrian; Aktuell med sin bok om Luther.

 

Äppelsäsongen är här

Från vecka 33 börjar vi att sälja äpplen i vår självbetjäningsbutik. I år blir utbudet begränsat eftersom det är ett dåligt fruktår i år. Vi fyller på butiken i den mån det finns äpplen mogna. Finns det äpplen i butiken så står skylten uppe på mjölkbordet.

Under hösten kommer vi att fira Äpplets dag den 1 oktober mellan kl. 11.00-17.00. Helgen efter blir det skördefest för alla som har äppelbrev.  Liksom förra hösten kommer vi att hålla kurs i cidertillverkning söndagen den 29 oktober. Anmäl redan nu om du är intresserad. Läs mer på  hemsidan under aktiviteter.

Santana ny sort i fruktodlingen

I höst kommer vi att erbjuda en ny äppelsort i vårt sortiment. Vi har planterat 100 nya träd av denna sort samt ytterliga ca 40 Discovery. Santana mognar mycket sent och är en bra sort för lagring. Sorten är framtagen med syfte att vara skonsam för de som är allergiska mot äpplen. Den innehåller väldigt lite av det protein som en del är känsliga mot.

Blomningen är igång och det ser ut att kunna bli mycket frukt till hösten. Bladgödslingen med Bioväxt har börjat och kommer att genomföras regelbundet fram till skörd. Bioväxt är ett biologiskt gödselmedel men bl.a. brännässla som dessutom har sidoeffekter på vissa skadedjur och andra sjukdomar som förekommer i fruktodling. I år säljer vi också Bioväxt till våra kunder i vår gårdsbutik. Dessutom är Bioväxt närproducerat eftersom det tillverkas Veddige.

 

Nu har vi gått ur idet

Efter vinterns vintervila har vi kommit igång så smått med att förbereda årets odlingssäsong. Beskärning har påbörjats och hela odlingen är kalkad.

Kaffegästerna börjar också återvända liksom även solen som lyst på oss i flera dagar.

Vi har möblerat om lite i vår mangårdsbyggnad för att göra mer plats för en utökad gårdsbutik. Nu får alla ekologiska kryddor m.m. plats och senare i år hoppas vi förstås att skörden blir så stor att vi kan fylla butiken med alla sorters must.

Anmäl dig redan nu till beskärningskursen den 11 mars. Läs mer om våra kurser under aktiviteter.

Äppelåret 2017

Äppelåret börjar alltid med vila och förberedelse för det som komma skall, såväl för träden som för oss odlare. Vi vill tacka alla våra äppelvänner, kunder och besökare för det året som varit och hälsa er välkomna även 2017. Ni inspirerar oss och hjälper verksamheten framåt.

Vi fortsätter med att hyra ut träd för dem som vill dela odlingsglädjen med oss och lära sig mer om äppelodling i de aktiviteter som vi ordnar under året. Den första aktiviteten är vinterbeskärning och liksom förra året kommer vi att ordna en kurs för detta den 11 mars. Under beskärningen samlar vi in ympris som vi senare kommer att använda på ympkursen i april.

Vi tar ofta emot besökare. De som själva skulle vilja odla äpplen eller de som bara är mycket intresserade av fruktodling. Du är alltid välkommen till oss på gården för att prata äpplen och dess skötsel.

Skördetid

Årets äppelskörd har påbörjats och vi plockar och säljer nu sorterna vartefter de mognar. Först ut är Nanna och Discovery. Därefter fortsätter vi med Katja, Rubinola och Filippa. Den första musten beräknar vi vara klar vecka 47 för försäljning. Äpplen säljs i självbetjäningsbutiken för 30 kronor kilot.

Söndagen den 25 september är det Äpplets dag. Då är alla välkomna besöka gården och odlingen mellan kl 12-17. Vårt trädgårdsmusteri kommer att vara igång under dagen. Provsmakning och försäljning samt söndagskaffe erbjuds.