Verksamheten 2021

Nu ser vi fram mot ett år med nya tag. Fruktåret som gick var positivt för oss. Vi fick en hygglig skörd och fler nya kunder hittade hit.

Är vädret med oss även år som hoppas vi på ännu större skörd. I år kommer vi också att erbjuda självplockning av äpplen och päron.

Vi har också bestämt att genomföra våra kurser i beskärning, ympning och cidertillverkning. Mer information under rubriken Aktiviteter.

Fortsatt inställda aktiviteter

Som läget ser ut kommer vi att hålla stängt söndagskaffet och andra aktiviteter tills vidare. Under tiden lägger vi kraften på att bygga om fähuset till gårdsbutik och lager.

Om inte frosten slår till så ser läget ute i fruktodlingen hoppfullt ut med mycket fruktanlag. Päronträden blommar redan och äppelträden är på gång.

Gott Nytt ÅR

Nu har vi stängt kaffeserveringen på söndagarna fram till den 3 maj. Vi kommer att göra en del renoveringsarbete i mangårdsbyggnaden under vintern. Rum och frukost är fortfarande öppet och vi kommer som vanligt hålla beskärnings- och ympkurser.

Vi önskar alla ett gott nytt år!

Helena och Tommy

Viloår i odlingen

I år blir det ingen frukt. Träden vilar men det gör inte vi även om det känns mycket lugnar denna höst jämfört med förra året. Trots ett dåligt fruktår så är musteriet igång ca en dag i veckan. Välkomna med er frukt ni som har. Ring gärna innan ni planerar att komma hit så kan vi planera in mustningen med övriga kunder. Nu får träden chans att växa till när inte kraften går till att sätta frukt.

Fruktåret 2019

Året som gick blev ett rekordår i odlingen. Vi skördade nästan 5 ton äpplen och mustade mer än något år åt privatpersoner. Det blev några intensiva månader för att hinna ta hand om allt, vårt eget och andras.

Vi planerar nu för en ny säsong så att vi får lättare att hinna med att ta hand om all frukt. Vi behöver framförallt ett kylrum för att förlänga säsongen. Förhoppningsvis kan detta arbete påbörjas redan detta år.

För äppelintresserade kommer vi som vanligt att bjuda in till trivsamma aktiviteter och kurser. De som hyr träd erbjuds utöver skörden från trädet 20% rabatt vid köp att frukt och fruktdrycker m.m.

Alla aktiviteter och kurser samt tillgång till frukt i gårdsbutiken kommer att annonseras här på hemsidan och facebook.

Vinter i fruktodlingen

Lugn och stillhet råder i fruktodlingen. Än så länge har vi inte märkt av någon större sorkinvasion. Vinterbeskärningen har redan börjat och vi försöker passa på att beskära när det är vackert väder. Arbetet kommer att fortsätta hela februari och i år har vi en ny aktivitet för alla äppelvänner den 25 februari. Den som vill är välkommen att vara med och lära sig mer om beskärning. Hyr du träd kan du passa på att beskära ditt eget träd. Alla årets aktiviteter finns uppräknande under fliken aktiviteter. Vi har också en planerad beskärningskurs och ympkurs under vårvintern. Läs mer om detta under aktiviteter. Kom ihåg att betala in avgiften för ditt äppelbrev innan säsongen kommer igång.

NOBELKAFFE

Söndagen den 10 december kl. 14.00-17.00

Vi serverar kaffe med hembakat och något extra dagen till ära.

Vi firar också att vår vän Lars Bergman har gett ut sin andra bok ”Evangelium enligt Bergman”. Möt Lars mellan kl. 15.00-17.00.

Kl. 16.00 får vi även besök av prästen och Lutherkännaren Carl-Magnus Adrian; Aktuell med sin bok om Luther.

 

Äppelsäsongen är här

Från vecka 33 börjar vi att sälja äpplen i vår självbetjäningsbutik. I år blir utbudet begränsat eftersom det är ett dåligt fruktår i år. Vi fyller på butiken i den mån det finns äpplen mogna. Finns det äpplen i butiken så står skylten uppe på mjölkbordet.

Under hösten kommer vi att fira Äpplets dag den 1 oktober mellan kl. 11.00-17.00. Helgen efter blir det skördefest för alla som har äppelbrev.  Liksom förra hösten kommer vi att hålla kurs i cidertillverkning söndagen den 29 oktober. Anmäl redan nu om du är intresserad. Läs mer på  hemsidan under aktiviteter.

Santana ny sort i fruktodlingen

I höst kommer vi att erbjuda en ny äppelsort i vårt sortiment. Vi har planterat 100 nya träd av denna sort samt ytterliga ca 40 Discovery. Santana mognar mycket sent och är en bra sort för lagring. Sorten är framtagen med syfte att vara skonsam för de som är allergiska mot äpplen. Den innehåller väldigt lite av det protein som en del är känsliga mot.

Blomningen är igång och det ser ut att kunna bli mycket frukt till hösten. Bladgödslingen med Bioväxt har börjat och kommer att genomföras regelbundet fram till skörd. Bioväxt är ett biologiskt gödselmedel men bl.a. brännässla som dessutom har sidoeffekter på vissa skadedjur och andra sjukdomar som förekommer i fruktodling. I år säljer vi också Bioväxt till våra kunder i vår gårdsbutik. Dessutom är Bioväxt närproducerat eftersom det tillverkas Veddige.